tirsdag 6. september 2011

Analyse av ag hopp-debuten

Hva jeg ser på videoen:
Kalle virker ikke å være i jobbmodus og forstår ikke hva han skal gjøre. Han følger ikke handlingen min, tar ikke hindrene, og i tillegg blir jeg helt satt ut etter at andre forsøk på å starte gir hindervegring på andre hinder og gir opp. Resten av tiden inne på banen ble det derfor bare noen halvhjertede forsøk på å få han med meg.

Hva vi gjorde før vi gikk inn i ringen: 
Halvannen time før vi hadde oppmøte tok jeg han ut av bilen og kjørte en liten økt med sirkeltrening og slalom på "schäferbanen" ved siden av det store utstillingsområdet. Det var ingen andre forstyrrelser tilstede, og vi hadde en bra treningsøkt hvor Kalle var med hele tiden og jobbet slik han pleier.

Deretter ble han liggende i bilen et par timer eller noe til jeg var ferdig med briefingen. Luftet han på vei fra bilen til banen. Lekte litt med drakampleke og tok noen korte runder med sirkeltrening utenfor ringen mens vi ventet på at det skulle bli vår tur.

Da det ble vår tur tok jeg av treningsvesten og gav til Emma. Deretter gikk vi inn i ringen, tok av halsbåndet og stilte han opp mot første hinder slik at han hadde rett linje til hopp hinder nummer to. Så gikk jeg fram og startet han. Hadde briefet et foranbytte mellom hinder 2 og 3 (flatpølsa). Videre forløp er dokumentert på videoen:)

Mulige årsaker til at vi havnet i uføret:

Nytt miljø
Kalle er generelt påvirket av nytt miljø og stresser seg lett opp i nye omgivelser. Spesielt der det er andre hunder tilstede, men også hvis han f.eks er med på hoteller og lignende. Han har vært med på noen utstillinger og stevner, og da er det alltid mye stress og piping når han ser andre hunder.

Jeg tror hovedårsaken til at det gikk som det gikk var at miljøet ble for mye for han. Han ble tatt ut av bilen og måtte nesten rett inn i ringen, og fikk egentlig ikke tid til å venne seg til miljøet. Viktigheten av det så jeg dagen etter da jeg tok han med tilbake for å trene på miljø. Satte meg på en stol 50-60 unna ringene og belønnet han for å bare være i ro. Det tok 40 minutter (!) før han roet seg (la seg ned) og pustet rolig. Etter en ny pause i bilen ble han tatt ut igjen og denne gangen roet han seg etter få minutter.

Tiltak:
 1. Oppsøke utstillinger og stevner for å trene på miljø. Er påmeldt til Sortland og melder sannsynligvis på til Tromsø 25. september også. Førstepri blir å trene på miljø, men sannsynligvis blir vi å starte uansett. Vurderer Bodø i slutten av november også.
 2. På konkurranser må han få tid til å bli kjent med miljøet før start. Kommer til å bruke bur på konkurranser der det er naturlig/hensiktsmessig, f.eks innendørs.
 3. Variere treningssted og trene der det er forstyrrelser, f.eks parkeringsplasser, parker etc.
Nye hindere 
Vi har trent mye på samme type hindre, og har ikke vært flinke nok til å variere. Har tenkt på det før og har delvis gjort noe med det ved å trene hos Senja HK (1 gang bare) og på Ragnvalds hindere med hindergeneralisering i tankene. I tillegg stod de to første hindrene på tvers, og det er ikke noe vi har trent mye på. Men generalisering kan man bare gjøre for lite av:)

Tiltak:
 1. Trene mer på hindere borte. Her kan jeg kjøre til hundeklubbene i nærområdet og trene, men også trene på konkurransene hvis muligheten byr seg.
 2. Trene mer med hindere på tvers og fra ulike vinkler. 
Nye rutiner; treningsvest og halsbånd
På trening er halsbåndet nesten alltid på, og jeg bruker alltid treningsvest. En liten detalj kanskje, men når det kommer på toppen av nytt miljø og nye hindere kan det muligens være nok til at Kalle blir vippet av pinnen.

Tiltak:
 1. Trene mer uten halsbånd
 2. Trene mer uten treningsvest hvis jeg ikke kan bruke treningsvest på konkurranser. 
Jeg gir andre signaler under konkurranse enn på trening
Selv om jeg ikke var veldig nervøs merket jeg at det ikke bare var en vanlig trening. Det er litt mer trøkk når det er konkurranse og da får han sikkert noen signaler fra meg som han ikke får på trening.

Tiltak:
 1. Konkurrer!!! 
Følger ikke handlingen min
Det kan selvfølgelig være fordi at han ikke var på nett, men det kan også være at vi hadde klart å hente oss inn igjen hvis vi hadde trent mer sirkeltrening/handling. De siste ukene før konkurransen var det mye terping på slalomen, så denne delen av treningen ble litt bortglemt. Generelt har vi trent lite på sirkeltrening/handling (men desto mer på andre nødvendige ting, f.eks hoppteknikk:)).

Tiltak:
 1. Mer sirkeltrening
 2. Mer trening på boks og generell trening på handling. Passer perfekt at jeg har egne hindere nå og kan ha de stående i hagen (når de er ferdigmalte, hvilket vil skje hver øyeblikk:)) 
På plussiden noterer jeg at briefingen av banen gikk bra og jeg klarte å huske hele banen - selv flere dager etterpå!

Det var det jeg fikk ut av de få sekundene vi fikk på banen:)

  6 kommentarer:

  1. Jeg synes du har gjort en god analyse.Jeg kan ikke så mye om agilty.Men jeg har erfart at hvis jeg har mulighet,lar jeg alltid hundene vente ute i lag med meg før konkurransene.Solan,som tross alt er veldig miljø sterk går aller best når han får lang vente tid ute, før inngang på banen:):)Persnlig trr jeg en "stresset" hun kan bli mer stresset av bur.Tenk alle inntrykkene han da får inn,uten å kunne sjekke dem ut.

   SvarSlett
  2. Min helt :-) Utrolig flott analyse, stolt over å få trene sammen med deg (selv om det av og til krever at du sender påminnelses-sms). Syns Eva-Liz sier det meste av det som kan kommenteres. Og skal du bruke bur, må du også bruke det på treninger rundt om :-) Stå på, konkurrer!

   SvarSlett
  3. Mye erfaring på få sekkunder, vil nu æ si. Trur kanskje ikke jeg kjenner noen som er så løsningsorientert som deg, og det er jo en bra egenskap i denne sammenhengen. Det er bare da man kan komme seg videre :) (sei ho som ikke engang kom seg til debuten, og aldeles ikke ane ka ho snakke om...) Sees på trening etter hvert :)

   SvarSlett
  4. Hærlige Per Eirik! Fantastisk bra oppsummering! Jeg drømmer om at jeg var like flink til å trene så systematisk og gjennomtenkt - men også at jeg var like flink til å bruke refleksjoner etter konkurranse og treninger så konstruktivt i etterkant. Det er ingen tvil i mitt hjerte om at dere vil komme langt :-) Stå på!

   SvarSlett
  5. Æ må jo skryte lik de over: Kanonbra evaluering etter stevnet! Og så høres det ut som om han må ut tidlig, og være i miljøet før konkurranser. Dette kommer bare til å bli bedre og bedre! Men hvorfor ikke gå konkurranse med vest på??? Det er jo bare å fjerne godbiter/leke UTEN at han ser det. Håpe æ ser dere på søndag!
   va di på Sortland, forresten?

   Stå på!

   SvarSlett
  6. Gøril: Var på Sortland. Hadde han ute tidlig for å venne han til miljøet, og gikk også med vest. Fungerte perfekt ifht akkurat miljøutfordringen:)

   SvarSlett